Kütüphane

Üniversitemizde kütüphane hizmetleri Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı tarafından sağlanmakta olup Güney, Cevizli ve Orhanlı Yerleşkelerinde bulunan kütüphane salonlarımıza ek olarak, 2020 yılında Kuzey Yerleşkemizde açılan İstanbul Medeniyet Üniversitesi Ziraat Bankası Kütüphanesi merkez kütüphanemiz olarak hizmet vermektedir.

Kütüphanelerimiz şu an için yalnızca kurumumuz personeli ve öğrencilerinin kullanımına açıktır; ancak merkez kütüphanemizin yakın zamanda halkımızın hizmetine açılması planlanmaktadır. Öğrenci ve akademisyenlerimiz eğitim-öğretim faaliyetleri sırasında gereksinim duydukları basılı kaynaklara kampüs içinden, elektronik kaynaklara ise kampüs içinden ve dışından kolaylıkla erişim sağlayabilmektedir. Kampüs dışı erişim hakkında ayrıntılı bilgiye buradan; kütüphanelerimizin çalışma saatleri hakkında bilgiye ise buradan ulaşabilirsiniz.  

Kütüphane hizmetlerimiz ve üyelik hakkında ayrıntılı bilgiye erişmek için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı web sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.

İstanbul Medeniyet Üniversitesi Ziraat Bankası Kütüphanesi

Kütüphane binamız 28 bin metrekarelik kapalı alanıyla 7/24 çalışma esasına göre tasarlanmış, modern kütüphaneciliğin gerektirdiği bütün olanaklara sahip, akıllı ve engelsiz bir binadır. Tam kapasiteye ulaştığında 1 milyon cilt kitap ve aynı anda 3000 kişinin hizmet alabildiği bir büyüklüğe sahiptir.

Binanın yapımında ve tefrişatında her türlü kullanıcı konforu düşünülmüş birimler ve alanlar buna göre oluşturulmuştur. Bu çerçevede kütüphanemizde tekli ve çoklu çalışma masalarının yanında çok sayıda grup çalışma odası ile sesli ve sessiz ders çalışma salonları, minderli oturma tribünü, puflu oturma masaları, diğer dinlenme alanları, akıl oyunları alanı, kullanıcı dolapları ve kantinimiz mevcuttur.

Kütüphane binamızda ayrıca Engelli Merkezi, Nadir Eserler Deposu, Süreli Yayınlar Bölümü, Mücellithane (Cilt Evi), Konferans Salonları, İbadethane, Yemekhane, Posta Odası ve Kütüphane Deposu da mevcuttur.

Akıllı kütüphane binamızda her türlü güvenlik önlemi alınmıştır. Duman ve koku algılayıcıları sayesinde tehlikeli durumlar Türkçe ve İngilizce kullanıcılarımıza bildirilmekte aynı anda siren sesi de otomatik olarak devreye girmektedir. Kolay ulaşılabilir noktadaki dört adet acil çıkış merdiveniyle kullanıcılarımız kısa sürede tahliye edilebilmektedir. Savaş ve afet durumları için sığınağımız da mevcuttur. Güvenlik kamera sistemi ve RFID güvenlik kapımızla hem kitaplarımızın hem de kullanıcılarımızın güvenliği ayrıca sağlanmaktadır. Kütüphanemizde katlar arasındaki ulaşım iki adet merdivenin yanı sıra dördü kullanıcı asansörü, biri de kütüphane asansörü olmak üzere beş asansörle sağlanmaktadır.

Öğrenci ve akademisyenlerimiz eğitim-öğretim faaliyetleri sırasında gereksinim duydukları basılı kaynaklara kampüs içinden, elektronik kaynaklara ise kampüs içinden ve dışından kolaylıkla erişim sağlayabilmektedir. Kullanıcılarımız akıllı iade sistemi sayesinde kütüphanenin kapalı olduğu gün ve saatlerde üzerindeki kitapları iade edebilir; engelsiz iade ödünç istasyonlarımız sayesinde de bir görevliye gerek duymadan kitap ödünç alabilir ve iade edebilir.