TÜBİTAK İHA Yarışmasında Öğrencilerimizden Büyük Başarı

01.06.2020

Üniversitemiz Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi öğrencilerinden oluşan iki takım, TÜBİTAK Uluslararası İnsansız Hava Araçları Yarışması'nda farklı kategorilerde başarılı olarak yarışmanın 2. aşamasına katılmaya hak kazandı.

Üniversitemiz Saha Robotiği Laboratuvarı ve Robotik Kulübü’ne üye olan öğrencilerimizden (Ferdi Dumandağ, Ahmet Buğra Büyükarslan, Suat Bozkurt, Furkan Soydaş, Furkan Sarıyıldız, Bilge Gücük, Esra Kazel, Kübra Gökduman, Hilal Nur Havadır, Koray Yılmaz, Mustafa Şahan, Umut Dumandağ, Uğur Yılmaz, Hüseyin Yılmaz, Bilal Özcan, Mehmet Arsay) oluşan ve danışmanlığını Dr. Öğr. Üyesi Haluk Bayram'ın yaptığı TEAM IMU FW takımı, TÜBİTAK Uluslararası İnsansız Hava Araçları Yarışması'nda Sabit Kanat kategorisinde kavramsal tasarım aşamasında 169 takım arasında 12. sırada yer alırken; danışmanlığını Prof. Dr. Emine Can’ın yaptığı TEAM IMU takımı da aynı yarışmanın Döner Kanat kategorisinde 171 takım arasında 36. sırada yer aldı. Her iki takım da yarışmanın 2. aşamasına katılmaya hak kazandı.

Tasarımları yapılan ve üretimi planlanan insansız hava araçları (İHA) otonom olarak kalkış, seyir uçuşu ve iniş görevlerini gerçekleştirebilecektir. Görüntü işleme yoluyla hedef tanıma ve hedef konumlandırması yapılabilmekte, takım tarafından geliştirilen yer istasyonu vasıtasıyla da uçuş parametreleri gerçek zamanlı olarak takip edilebilmektedir. Belirlenen koordinatlara otonom olarak faydalı yük alma-bırakma gibi görevleri geliştirilecek otonom yazılım vasıtasıyla, insan müdahalesi olmadan gerçekleştirebilecektir.

Yarışma, 15-20 Eylül 2020 tarihleri arasında Gaziantep Allaben Göleti'nde yapılacak olup İHA Sergisi ve Ödül Töreni, 22-27 Eylül 2020 tarihlerinde TEKNOFEST 2020 kapsamında Gaziantep'te gerçekleştirilecek.

Öğrencilerimizi ve danışman hocalarını tebrik eder, başarılarının devamını dileriz.