Öğretim Üyemiz 4. Ulusal Antarktika Bilim Seferine Katılıyor

10.02.2020

Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uhdesinde ve TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü koordinesinde düzenlenen 4. Ulusal Antarktika Bilim Seferi heyeti, 9 Şubat 2020 tarihinde İstanbul Havalimanı’ndan yola çıktı. Heyetteki bilim insanları arasında Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültemiz Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümünden Doç. Dr. Turgay Çakmak da yer alıyor.

Doç. Dr. Turgay Çakmak’ın Boğaziçi Üniversitesi Çevre Bilimleri Enstitüsü Dr. Öğretim Üyesi Berat Haznedaroğlu ile birlikte yürüttüğü proje, TÜBİTAK Kutup 1001 programı kapsamında desteklenmeye layık görüldü. Bilim insanları bu proje kapsamında, geçici Türk Bilim Araştırma Üssü'nün bulunduğu Antarktika'daki Horseshoe Adası’nda kıyısal mikroalg ve siyanobakteri çeşitliliğini araştıracak; ayrıca bir mikroalg kültür koleksiyonu oluşturarak kültüre alınan mikroalg ve siyanobakterilerin genel biyoteknolojik özelliklerinin belirlenmesi üzerine çalışacaklar. Yeni nesil biyoteknolojik ürün geliştirme anlamında önemli bir potansiyele sahip olan bu araştırma sayesinde elde edilecek veriler, ülkemizde ilk kez Antarktik mikroalg florası kayıtlarına katkıda bulunacak.

Bilim heyetinin 9 Şubat’taki seferi öncesinde Bilim ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, İstanbul Havalimanı’nda düzenlediği basın toplantısında, Türkiye’nin 1995 yılından bu yana Antarktika kıtasında gözlemci statüsüne sahip olduğunu ve 2017 yılından bu yana kıtadaki çalışmalarımıza hız vererek her yıl bilim seferleri düzenlemeye başladığımızı belirtti. Varank, yer bilimleri, canlı bilimleri ve deniz bilimleri alanında olmak üzere 3 ana kategoride toplam 15 proje yürütecek olan ekibimizin bu seferden elde edeceği verilerin uluslararası bilimsel yayınlarla tüm dünyaya açılacağını kaydetti.

Akademi ekibinde öğretim üyemiz Doç. Dr. Turgay Çakmak’ın yanı sıra İstanbul Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Marmara Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi’nden bilim insanlarının yer aldığı sefer ekibinin 15 Mart 2020 tarihinde İstanbul’a geri dönmesi öngörülüyor.