Öğretim Üyelerimiz TÜBA Ödüllerini Cumhurbaşkanımızın Elinden Aldı

30.12.2019

"TÜBA-TÜBİTAK Bilim Ödülleri" töreni, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın katılımıyla 30 Aralık 2019 tarihinde Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi.

Törende konuşan Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, "Çığır açıcı bilimsel atılımlarla Türkiye'nin milli teknoloji hamlesinde ve teknoloji odaklı dönüşümünde öncü kurum olmak üzere ülkemizin 2023 yılı ve ötesine ilişkin hedeflerini gerçekleştirmede tüm gayretimizle çalışmaya önümüzdeki dönemde de devam edeceğiz." dedi.

Bilimsel araştırmaya ayrılan fonlardaki artış sayesinde gençlerin bilimsel çalışmalara özendirildiğini belirten Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker ise "Ülkemizin refah seviyesinin yükseltilmesi ve yüksek makamlarının liderliğinde oluşturulan Cumhuriyetin 100. yılı vizyonu ile 2053 ve 2071 hedeflerinin gerçekleştirilebilmesi ancak yetiştirilecek nitelikli insan gücü ve genç bilim insanlarının çaba ve gayretleriyle mümkün olacak." değerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, açılış konuşmalarında, TÜBİTAK ve TÜBA ödüllerine layık görülen bilim insanlarımızı tebrik ederek, “Türkiye bu tür başarılarla 2023 hedeflerine doğru emin adımlarla ilerleyecektir. Bu gayretler yeni nesillere emanet edeceğimiz 2053 ve 2071 vizyonlarına temel oluşturacaktır.” dedi ve ödüllere ilişkin şu açıklamalarda bulundu: “Bugün burada bilim insanlarımıza tevdi edeceğimiz ödüller bu yöndeki gayretlerin takdiridir. Geçen yıl kaybettiğimiz Prof. Dr. Fuat Sezgin adına oluşturduğumuz ödül vasıtasıyla bu değerli hocamızı bir kez daha yad etme olanağı bulduk. Bu sene 57 bilim insanımız ödüle layık görüldü. TÜBA Uluslararası Akademi Ödüllerini ABD ve Kanada'dan iki bilim insanı kazandı. Bu sene merhum Fuat Sezgin hocamız adına 5 ödül sahibini bulacak. Ödül alan tüm akademisyenlerimizin çok çarpıcı çalışmaları olduğunu görüyoruz.”

Konuşmalarında yerli otomobil ve Bilişim Vadisinin açılışı gibi gündemin önemli konularına da değinen Cumhurbaşkanımız, “Türkiye'nin 2020'de AB'ye ödeyeceği yaklaşık 80 milyon Avroluk katkı payı, ülkemizdeki araştırmacılar için kullanılacaktır." sözleriyle de bilim camiasına müjde verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, açılış konuşmaları sonrasında, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ve TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker ile birlikte, ödüle layık görülen bilim insanlarına ödüllerini takdim etti.

TÜBİTAK Ödülleri

TÜBİTAK 2019 yılı Bilim Ödülleri kategorisinde, temel bilimler alanında Prof. Dr. Ahmet Gül, mühendislik bilimleri alanında Prof. Dr. Erdal Arıkan, sağlık bilimleri alanında Prof. Dr. Kazim Şahin ve sosyal bilimler alanında Prof. Dr. Syeda Arzu Wasti ödül kazandı.

Teşvik Ödülü kategorisinde de temel bilimler alanında Doç. Dr. Uğur Bozkaya, mühendislik bilimleri alanında Dr. Öğr. Üyesi Emine Ülkü Sarıtaş Çukur ve Doç. Dr. Alper Uzun, sağlık bilimleri alanında Doç. Dr. Uğur Canpolat, Prof. Dr. Güliz Nigar Güncü ve Doç. Dr. Nurhan Özlü Sıcakkan, sosyal bilimler alanında Prof. Dr. Yavuz Akbulut, Doç. Dr. Şener Aktürk, Doç. Dr. Gül Günaydın, Doç. Dr. Ferdane Nükhet Harmancıoğlu Gür ve Doç. Dr. Ayşenur Büyükgöze Kavas'a ödül verildi.

Bu sene bir defaya mahsus verilen 2019 Yılı TÜBİTAK Prof. Dr. Fuat Sezgin Bilim Tarihi Ödülü'ne ise Ankara Üniversitesi emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Esin Kahya layık görüldü.

TÜBA Ödülleri

TÜBA Uluslararası Akademi Ödüllerini bu yıl sosyal ve beşeri bilimler kategorisinde Kanada McGill Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faiz Jamil Ragep ile fen ve mühendislik bilimleri kategorisinde ABD Duke Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adrian Bejan kazandı.

TÜBA Fuat Sezgin Bireysel Özel Ödülü, “Bilim Tarihi ve İslam Bilim Tarihi” alanında ulusal ve uluslararası araştırma ve eğitim çalışmalarına yapmış olduğu özgün ve önemli katkıları nedeniyle, İstanbul Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İhsan Fazlıoğlu'na takdim edildi. TÜBA Fuat Sezgin Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı Ödülü'ne Erciyes Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Halil Tekiner layık görülürken, TÜBA Fuat Sezgin Hizmet Özel Ödülü ise Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Atilla Bir'e verildi. TÜBA Fuat Sezgin Eser Ödülü, Türk Diyanet Vakfı İslam Araştırmaları Merkezi tarafından hazırlanan TDV İslam Ansiklopedisi'ne, TÜBA Fuat Sezgin Kurumsal Özel Ödülü, İstanbul Cezeri Müzesi'ne verildi.

Öte yandan TÜBA tarafından doğa, mühendislik, sağlık ve sosyal bilimler alanlarında 28 bilim insanına "Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı Ödülü" ve 6 bilim insanına "Bilimsel Telif Eser Ödülü" verildi. Bu kapsamda Edebiyat Fakültemiz öğretim üyesi Doç. Dr. Fatih Durgun da “Tarih” alanında TÜBA-GEBİP (Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı) ödülüne layık görüldü.

Çalışmalarıyla üstün başarı göstererek bu önemli ödülleri kazanan ve ödüllerini Cumhurbaşkanımızın elinden törenle alarak Üniversitemize bu gurur anını yaşatan öğretim üyelerimizi can-ı gönülden tebrik ediyor, başarılarının artarak devam etmesini diliyoruz.