Fakültemiz Biyomühendislik Bölümü öğretim elemanı Ar.Gör.Dr. Beste Turanlı ödüle layık görüldü

29.04.2019

Fakültemiz Biyomühendislik Bölümü öğretim elemanı Ar.Gör.Dr. Beste Turanlı, “Systems Biomedicine and Pharmacology Approaches for Drug Repositioning to Uncover Candidate Anti-Cancer Drugs” başlıklı Doktora Tezi kapsamında geliştirdiği yöntemler ve analiz sonuçlarıyla ODTÜ Öğretim Elemanları Derneği Dr.Serhat Özyar Yılın Genç Bilim İnsanı Onur Ödülü kazanmıştır.

24 Nisan 2019 tarihinde, ODTÜ Sevim Tan Amfisi’nde gerçekleşen ödül töreninde, Dr. Beste Turanlı tez çalışmasında ön plana çıkan bazı sonuçları sunmuştur.

Tez konusu olan ilaç repozisyonu, piyasada mevcut bir ilacın başka bir hastalığın tedavisi için kullanılabilirliğini araştıran ve son zamanlarda ilaç endüstrisi tarafından büyük ilgi görmüş bir çalışma alanıdır. Kemoterapötik ajanlar, kanserli hastaların yaşam kalitesini önemli ölçüde azaltan kötü yan etkilere sahiptir. Bu açıdan ilaç repozisyonu, insan sağlığı için tolere edilebilen yan etkilerin yanı sıra anti-kanser aktivitesine sahip olan ama kanser tedavisinde henüz kullanılmayan ilaçları tanımlamak için ümit vaat eden bir strateji olarak görülür. Tezde, ilaç repozisyonu amacıyla genom boyutlu metabolic modeler kullanılmıştır.

Genom ölçekli metabolik modeller, dokudaki ya da doğrudan insan metabolizmasındaki biyokimyasal reaksiyonları kullanarak medikal alanda kullanılabilecek benzetimler yapılmasını sağlar. Bu tezde, prostat kanseri için genom ölçekli metabolik model, özgün bir tasarım kullanılarak yeniden yapılandırılmıştır. Bu metabolik model, sadece kanser için ilaç repozisyonu değil, aynı zamanda literatürde ilk kez, ilaçların inhibitör etkilerinin araştırılmasında da kullanılmıştır. In silico prostat tümör inhibisyonu gösteren ilaçlar olarak sulfamethoxypyridazine, azlocillin, hydroflumethiazide ve ifenprodil prostat kanser tedavisi için önerilmiştir. Ayrıca, ifenprodil'in prostat kanseri hücre hatları üzerinde inhibe edici etkisi deneysel olarak da gösterilmiştir. Çalışmanın detaylarına ulaşmak için buraya tıklayınız.