Covid-19 Pandemisi ve Evlilik İlişkileri Çalıştayımız Tamamlandı

25.12.2020

TÜBİTAK’ın destekleriyle Üniversitemiz tarafından düzenlenen “Covid-19 Pandemisi ve Evlilik İlişkileri Çalıştayı” 24 Aralık 2020 tarihinde çevrimiçi olarak gerçekleştirildi. Rektörümüz Prof. Dr. Gülfettin Çelik’in katılımlarıyla gerçekleşen çalıştay, Edebiyat Fakültemiz Psikoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. F. Işıl Bilican Yurteri’nin öncülüğünde yürütülen ve Üniversitemizin ortağı olduğu “COVID-19 Evlilik Araştırmaları” başlıklı TÜBİTAK projesinin çıktılarını kamuoyuna sunmak amacıyla düzenlendi.

Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Rektörümüz Prof. Dr. Gülfettin Çelik, konuşmasında, dünyanın son 50 yıllık serüveninde Türkiye’nin sanayileşme sürecinde kendimizi ailenin gittikçe küçüldüğü, akrabalık ilişkilerinin zayıfladığı, daha çok iş esaslı bir yaşama geçildiği, sosyal faaliyet dünyasının üretme ve tüketme, harcama ya da tasarruf gibi maddi alanla sınırlandırıldığı bir dünyada bulduğumuzu belirtti. Geldiğimiz noktada, “Bu neye maliyetle ortaya çıktı? Örneğin, akrabalık ilişkilerimizin zayıflığı artık geriye dönülmez noktada mıdır? Komşuluk ilişkilerimiz ve diğer çevre ilişkilerimiz hangi düzeydedir? Acaba kurtarabileceğimiz bir şeyler var mıdır ya da endişe etmekte haksız mıyız?” gibi sorulara cevaplar aranması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Çelik, “akademik camiaya ve Medeniyet Üniversitesi’ne düşen sorumluluklardan bir tanesi de böyle kompartmanlaştırılmış bir yaklaşımdan ziyade; örneğin iktisat ayrı, siyaset ayrı, psikoloji ayrı, edebiyat ayrı, sosyoloji ayrı, hukuk ayrı, tıp ayrı, mühendislik ayrı demeksizin toplumun önüne düşerek, önde yürüyerek, biraz da belki bir rehberlik etme seviyesine ulaşmaktır.” sözlerini kaydetti. Şu anda Covid-19 ile ilgili tartışmaların ağırlıklı olarak can güvenliği ve sağlığı koruma esasında ilerlediğine dikkat çeken Rektörümüz, diğer başlıklarda da öncü olup gündem oluşturmak gerektiğini belirtti. Bu anlamda konferansı düzenleyen Doç. Dr. F. Işıl Bilican Yurteri hocamızı tebrik ederek “Medeniyet Üniversitesinin toplumsal sorumluluk üniversiteciliği yaklaşımını böyle örnekleriyle de tezahür ettirmesi; hocalarımızın, genç arkadaşlarımızın sorumluluk üstlenmeleri, topluma ulaşacak kanallar bulmaları hoşumuza gidiyor. Biz bunları başka ortamlarda da paylaşıyoruz; inşallah faydası artan, ziyadeleşen bir adım olmuş olsun.” sözleriyle konuşmasını noktaladı.

Çalıştayın ilk bölümünde Psikoloji Bölümümüz öğretim üyesi Doç. Dr. F. Işıl Bilican Yurteri ve İstanbul Medeniyet Üniversitesi-Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi Ortak Klinik Psikoloji doktora programı öğrencisi Uzm. Psk. Zahide Tepeli Temiz, “COVID-19 Evlilik Araştırmaları” projesinin amaçları, süreçleri ve önemli çıktılarını aktardılar. Ardından Kadir Has Üniversitesi’nden Psikoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Aslı Çarkoğlu ile Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Merkez Müdürü Prof. Dr. Mary Lou O’Neil, “Pandemi Sürecinde Öznel Esenlik ve İlişkiler” başlıklı sunumlarını gerçekleştirdi. “Covid-19 ve Ruh Sağlığı” konusunda konuşan İstanbul Ticaret Üniversitesi Psikoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Rüstem Aşkın’ın ardından; Koç Üniversitesi Psikoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Ceren Acartürk “Covid-19 Pandemisinin Psikolojik Sorunlara Etkileri”ni ele aldı. İstanbul Bilgi Üniversitesi Psikoloji Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Yudum Söylemez’in “Çift İlişkisinde Bağışıklık Sistemini Güçlü Tutmak” konulu sunumunun ardından, program Doç. Dr. F. Işıl Bilican Yurteri’nin kapanış konuşmasıyla sona erdi.