Beçin Arkeolojik Kazıları Kapsamında Yelli Camii ve Şehir Surlarının Restorasyonu Devam Ediyor

31.12.2018

İstanbul Medeniyet Üniversitesi ve Kültür ve Turizm Bakanlığı adına, Üniversitemiz Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Kadir PEKTAŞ tarafından yürütülen Beçin Kalesi Kazıları devam ediyor.

Menteşe Beyliğinin başkentliğini yapan Beçin'de kısmen sağlam durumda günümüze ulaşan ve Beylikler devrinin önemli yapılarından olan Yelli Camii bu yıl içinde kapsamlı restorasyona alındı. Yanındaki medrese ve hamamla birlikte külliyenin en dikkat çekici yapısı olan Yelli (Kepez) Camii, yıkık kubbesi ve derin çatlakların görüldüğü duvarları ile çökme riski taşımaktaydı. 2017 yılında meydana gelen Bodrum merkezli depremlerle bu riskin iyice artmasından sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteği ile Kazı Başkanlığı tarafından restorasyonu başlatılan tarihi yapıda çalışmalar devam etmekte.

2012 yılında UNESCO tarafından dünya mirası geçici listesine alınan Beçin, Anadolu'da Türkler tarafından kurulan ve günümüze kadar bozulmadan gelen çok az sayıdaki yerleşim merkezleri arasında yer alıyor. Muğla ili, Milas ilçesinde bulunan ve ülkemizin önemli turizm merkezlerine yakın konumuyla dikkat çeken Beçin ve çevresi, özellikle 14 ve 15. yüzyıllarda bölgenin önemli siyasi ve ticari merkezleri arasında yer almaktaydı.

Fotoğraf 1- Yelli Camii genel görünüş

Fotoğraf 2- Yelli Camii güney görünüş