6. Uluslararası Yabancı Dil Olarak Türkçenin Öğretimi Kongresi Başarıyla Tamamlandı

17.09.2020

Koordinatörleri arasında Türk Dili ve Edebiyatı Bölümümüzden Prof. Dr. İsmail Güleç ile Türkçe Eğitimi Bölümümüzden Doç. Dr. Bekir İnce'nin bulunduğu ve Türk Dil Kurumu ve Yunus Emre Enstitüsünün desteği ile Sakarya Üniversitesi, İstanbul Medeniyet Üniversitesi ve Kazan Federal Üniversitesi iş birliğinde çevrim içi olarak düzenlenen “6. Uluslararası Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Kongresi” 10 Eylül 2020 tarihinde gerçekleştirildi.

“Türk Soylulara Türkiye Türkçesi Öğretimi” temasıyla 10 Eylül 2020 tarihinde gerçekleşen “6. Uluslararası Yabancı Dil Olarak Türkçenin Öğretimi Kongresi”ne (ICOTFL 2020 E-Kongre), TDK Başkanı Prof. Dr. Gürer Gülsevin, Yunus Emre Enstitüsü Türkoloji ve YETEM Müdürü Prof. Dr. Yavuz Kartallıoğlu, Ankara Üniversitesi TÖMER Müdürü Prof. Dr. Leyla Uzun, Gazi Üniversitesi TÖMER Müdürü Prof. Dr. Nezir Temür, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi DİLMER Müdürü Prof. Dr. Fatih Kirişçioğlu, Okan Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nadir Engin Uzun davetli konuşmacı olarak katıldı.

Prof. Dr. Gürer Gülsevin kongrede, “Türk Dili-Türkçe Nedir?, Türkçenin Konuşulduğu Coğrafya, Türkçe Unsurların Yayıldığı Coğrafya ve Türkçenin Bugünkü Yayılış Vasıtaları” temel başlıklarından hareketle Türkçenin günümüzdeki yayılımını değerlendiren bir sunum yaptı.Konuşmasında, Türklerin tarihin en eski devirlerinden bu yana çok geniş bir coğrafyaya yayılan büyük bir millet olduğundan söz eden Prof. Dr. Gürer Gülsevin, bu yayılım neticesinde Türk dilinin birçok dille alışveriş yaptığını belirtti. Gülsevin, Türk dilinin hem başka unsurlardan beslenerek hem de bu unsurları besleyerek dünyanın pek çok bölgesine yayıldığını ifade etti.Türk Dil Kurumu Bilim Kurulu Üyesi ve Yunus Emre Enstitüsü Türkçe Öğretimi ve Türkoloji Müdürü Prof. Dr. Yavuz Kartallıoğlu ise konuşmasında, Yunus Emre Enstitüsünün yurt içi ve yurt dışında Türkçenin gelişmesine yönelik çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Kazan'da düzenlenmesi planlanan ancak salgın nedeniyle sanal ortamda gerçekleştirilen sempozyuma 8 farklı ülkeden 75 araştırmacı katıldı ve 58 bildiri sundu. Salgın izin verdiği takdirde sempozyum önümüzdeki Doğu Avrupa'da gerçekleştirilecektir. Üniversitemiz Türkçeyi dünyaya daha iyi öğretme arayışlarını desteklemeye  devam edecektir.

Sempozyum hakkında daha fazla bilgi için tıklayınız.