Rektörümüz Prof. Dr. Gülfettin Çelik ve Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Yaşar Bülbül Cumhurbaşkanlığı himayesinde Hazine ve Maliye Bakanlığı ev sahipliğinde İzmir’de gerçekleştirilen “100. Yıl İzmir İktisat Kongresi ”ne katıldı.
Türkiye'nin ekonomik yol haritasının belirlendiği tarihi bina, bu kez Cumhuriyetin yeni yüzyılı için milat oldu.
Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi ve aynı zamanda İzmir İktisat Kongresi Akademik Koordinatörü olan Prof. Dr. Mehmet Hüseyin Bilgin, 100. Yılında İzmir İktisat Kongresi"nde yaptığı açılış konuşmasında, Cumhuriyet henüz ilan edilmeden önce, 17 Şubat 1923'te, İzmir'de tarihi Banka-Han binasında o zamanki adıyla "Türkiye İktisat Kongresi"nin toplandığını anımsattı.
Prof. Dr. Bilgin, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin ilk yüzyılında özellikle altyapı, eğitim, sağlık ve kentleşme alanlarında önemli ilerlemeler sağladığına dikkati çekerek, şu ifadeleri kullandı:
"Öte yandan, sanayi sektörü de büyük ilerlemeler göstermiş ve Türkiye ekonomisi küresel ekonomiye entegre olmayı başarmıştır. Türkiye Yüzyılı'ndaki ana hedefimiz ise orta gelir uzağını aşıp zenginler ligine katılmak ve dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girmektir. Bu amaçla kronik cari açığımızın temel nedenlerinden biri olan enerjide dışa bağımlılığı azaltmamız, enflasyon gibi yapısal sorunları çözmemiz, selektif bir şekilde inovatif yönde sanayimizi dönüştürmemiz, yüksek katma değerli üretim ve ihracatımızı artırmamız gerekmektedir."
Kongrede Cumhuriyet'in ilk yüzyılının iktisadi değerlendirilmesinin yapılacağını da dile getiren Bilgin, şöyle devam etti:
"Bu kongrede, Türkiye Yüzyılı'nda dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasında girme hedefinin yol haritası ortaya konulacaktır. Öte yandan küresel ekonominin gündemindeki konular da tartışılacak ve gelecek yüzyıla damga vurması beklenen gelişmeler de ele alınacaktır. Bu arada, ilk kongrenin yapıldığı tarihi bina Sayın Vali'mizin yoğun çaba ve destekleriyle aslına uygun olarak yeniden inşa edilmiş olup, bugün Sayın Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle açılışı yapılacaktır." dedi.
İlk günün ikinci paneli olan Cumhuriyet Dönemi Türkiye Ekonomisi konulu panelde, panelist olan Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Yaşar Bülbül, “Amerika, ekonomide 2. Dünya savaşından sonra bugün olduğu gibi sistemin patronu haline geliyor. Bunu yapmasında esas olan unsuru Bretton Woods diye bir anlaşma var. Orada Amerikan Doları altına endeksleniyor. Örneğin diyor ki, Amerika Doları altındır. Onun için rezerv para yerine geçiyor. Bu şu demek, Amerika, para bastıkça altın bulmuş gibi oluyor ve dünyayı borçlandırıyor. Böyle bir sistem var ve bu sistem sayesinde finanse ettiği/borçlandırdığı dünya ekonomileri şaha kalkıyor. 50’li yıllar dünya ekonomisinin altın yıllarıdır. İtalyan mucizesi, Asya kaplanları, İspanyol mucizesi, Alman mucizesi gibi bir sürü mucize var ama biz henüz yokuz. Bizim mucizemiz 2000’li yıllarda başlıyor.
İnsanlığın, Müslümanın bilim ve teknoloji üretmesine ihtiyacı var. Batı bu sınavda başarılı olamadı. Batı ürettiği bilimle ürettiği teknolojiyle zulüm, ölüm çok farklılaşma getirdi. Oysa 3. Dünya ülkelerini temsil eden çoğu Müslüman ülkelerin kendi genetiği itibarıyla insanlığın yararına paylaşımlı bir hedefte, bu konuda aktif rol üstlenmesi gerekiyor. Türkiye bunun öncülüğünü yapıyor.” dedi.
İstanbul Medeniyet Üniversitesi olarak, 100. Yılda İktisat Kongresi’nin ülkemizin ikinci yüzyılında, Türkiye Yüzyılı’nda iktisadi anlamda başarılar getirmesini diliyoruz.