Yeni Medeniyetlilere Rektörümüzün Mesajı

28.09.2018

Değerli Öğrencilerimiz,

2018-2019 eğitim ve öğretim yılının başlamasıyla birlikte, Medeniyet Üniversitesi de kapılarını sizler için araladı.

Her yeni dönemde yeni heyecanlarla sizlerle buluşuyor, üniversitemize, ülkemize ve istikbalimize sunacağınız değerleri sizlerle birlikte keşfetmek için sabırsızlanıyoruz.

Bu dönem sadece üniversitenin ilk yılıyla tanışmıyor, mezuniyetinize kadar sürecek bir serüvenin ilk adımlarını atıyorsunuz.

Medeniyet Üniversitesinin her bir ferdi olarak öncelikle şunu bilmenizi isteriz ki; hepinize inanıyor ve güveniyoruz.

Hepinize ayrı ayrı saygı duyuyoruz.

Eminiz ki “sizler bizim geleceğimizsiniz” klişesini genç bireyler olarak sıkça duydunuz.

Biz sizi yalnızca geleceğimizin teminatı olarak değil, bugünün ortakları olarak da kabul ediyoruz.

Fen bilimlerinde, sosyal bilimlerde, kültür ve sanatta oluşturacağınız yeni bakış açılarıyla bizimle birlikte yol yürüyeceksiniz.

Türkiye’nin, bu cennet vatanın dört bir yanından üniversitemizi tercih ederek gurbete geldiniz.

İnsan nereye aitse orası onun evidir.

İnanıyoruz ki üniversitemizle aidiyet kurduğunuz andan itibaren burası gurbet değil sizin eviniz olacak.

Bu aidiyeti kurmanız için her an yanınızda olacağımızı bilmenizi isteriz.

İstanbul Medeniyet Üniversitesi; derslikler, amfiler, kantinler, vize ve finallerden ibaret değildir.

İstanbul Medeniyet Üniversitesi; “5 puan daha verseniz geçiyorum hocam’lardan, vizeleri geç finallere asılırız’lardan ibaret hiç değildir.

Medeniyet; ismi ile müsemma bir üniversite olarak; kardeşliğin, arkadaşlığın, demokratik akademik zeminin, ilim ve irfanın yuvasıdır.

Medeniyet’te siz öğrencilerimize verilen kıymet, notlara verilen kıymetten katbekat fazladır.

Üniversitemiz sizlere bir dersi geçmeye yarayacak sayısal göstergelerden çok daha fazlasını vaadediyor.

Kadim medeniyetimiz; ahlak, bilim, hoşgörü, liyakat ve tevazu değerlerini kendine şiar edinmişti.

İstanbul Medeniyet Üniversitesi bugün bu değerleri içselleştirerek, bu sacayaklarının üzerinde yükselmektedir.

Siz değerli öğrencilerimize notlardan önce önemini ifade etmek istediğimiz değerler bunlardır.

Bugün ülkemiz, kendi sınırlarından ibaret değildir.

Gönül coğrafyamız, tarihte iz bıraktığımız tüm kardeş topraklarımızı çevrelemektedir.

Açık bir ifadeyle; Türkiye, Türkiye’den büyüktür.

Sahraaltı Afrikasında gözleri gün ışığı göremeyen insanlara katarakt ameliyatı yapan Türk doktorları  insanlık vicdanının sesi değil de nedir?

İstanbul Medeniyet Üniversitesi’nden doktorlarımızın orada olması, merhametin bu çağdaki temsili oluyor, olacaktır.

Ecdadın bayrağının dalgalandığı 4 kıtada keşfedilmek için bizi bekleyen tarihi neden Medeniyet Üniversiteliler insanlığın aydınlık zihnine anlatmasın?

Medeniyet’ten yetişen mühendisler bir yudum rahmeti insanların çatlayan dudaklarına ve sevgisiz bırakılmış gönüllerine avuçlarından akıtmak için neden su kuyuları açmasın?

Koca Sinan’ın izini neden İstanbul Medeniyet Üniversiteli mimarlarımız takip etmesin?

Muhteşem Süleymanın yönetim prensipleri ve adaleti, İstanbul Medeniyet Üniversitesi mezunu öğrencilerimizle günümüzde neden daha kuvvetli temsil edilmesin?

Biz sizlere yürekten inanıyoruz.

Biz sizlere tüm kalbimizle güveniyoruz.

Tüm bunlar hayal değil, hedeflerinizdir, hedeflerimizdir.

Tarihin, ruh kökümüzün ve beşeriyetin bizlerden beklediği budur.

Bu hedeflere asla yalnız yürümeyeceksiniz.

Biz sizlerle öğrenci-öğreten denkleminde kalmayacağız.

Biliniz ki sizlerle biz artık yol arkadaşıyız.

Yoldan daha önemli olan şey yol arkadaşlığıdır.

Akademik ve idari personellerimizin kapılarını çalın demiyoruz zira kapılar kapalıysa çalınmak ister.

Oysaki bizim size odalarımızın ve gönüllerimizin kapısı sonuna kadar her daim açıktır.

O beklenen gelecekte, o aydınlık istikbalde buluşmak üzere bir kez daha hepiniz hoş geldiniz.

Prof. Dr. M. İhsan Karaman