Uluslararası Saraybosna Üniversitesi ile Mutabakat Anlaşması İmzaladık

23.11.2017

22 Kasım 2017 tarihinde Rektörümüz Prof. Dr. M. İhsan Karaman ile Uluslararası Saraybosna Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tahsin Erkan Türe tarafından iki üniversite arasındaki işbirliğini geliştirmek, akademik ve kültürel bağları güçlendirmek ve öğrencilerle akademisyenlere yeni ufuklar açmak amacıyla bir mutabakat anlaşması imzalandı. Beş yıl boyunca geçerli olacak anlaşma uyarınca, Uluslararası Saraybosna Üniversitesi (IUS) ile Üniversitemiz arasında aşağıdaki konularda işbirliği kararı alındı:

• Kurumlar, akademik ve mesleki işbirliği alanında mevcut ilişkileri derinleştirecek ve karşılıklı fayda ilkesi çerçevesinde yeni ilişkiler geliştireceklerdir.
  • Kurumların önerilen her etkinlik için onay vermesine bağlı olarak, üniversiteler arasında akademisyen ve/veya öğrenci değişimi yapılabilecek. Her iki kurum da ortak araştırma projeleri, ortak diploma ve çift diploma programları geliştirebilecek.
  • Kurumlar çeşitli alanlarda hayat boyu öğrenme programları, konferanslar, sempozyumlar, seminerler, atölye çalışmaları, kültür ve spor etkinlikleri düzenleyebilecek ve bu etkinlikler için birbirlerinin mekânlarını kullanabilecekler. Anlaşma ayrıca her iki taraf için de kütüphane kaynakları da dâhil olmak üzere eğitim ve araştırma materyalleri ile yayınlar konusunda karşılıklı alışverişi ve diğer üniversitedeki yüksek lisans ve doktora adaylarına mentörlük hizmetleri sağlanmasını öngörüyor.
  • Anlaşmaya göre her iki taraf da planlanan faaliyetler için fon bulmaya yönelik ortak girişimlerde bulunacak. İki üniversite de ikili devlet anlaşmaları ve değişim programları gibi mevcut mali kaynakları kullanmaya çalışacak. Kurumlar bu anlaşma uyarınca kabul ettikleri değişim öğrencilerinden öğrenim harcı almak ya da almamak konusunda serbest olacak.
  • Uluslararası Saraybosna Üniversitesi İngilizce Dil Okulu’nda (ELS) eğitim görmek isteyen Üniversitemiz öğrencileri ile akademik ve idari personeli öğrenim harcı ve ders materyalleri için ücret ödeyecek. Öğrenci, eğitim için hak ve yükümlülüklerini belirten bir ELS sözleşmesi imzalayacak. Harç ücreti karşılıklı anlaşmaya bağlı olarak değişebilir.
  • Öğrenciler, değişim programı kapsamında gittikleri üniversitede bir veya daha fazla ders alabilecek ya da bir dönem boyunca orada eğitim görebilecekler.
  • Barınma, uçağa binme ve havaalanında karşılama gibi önerilen faaliyetler kapsamında gerekli destek hizmetlerine yönelik ayrıntılar ayrı bir belge ile netleştirilecek.

İmzalanan mutabakat anlaşması sonrasında Rektörümüz Prof. M. İhsan Karaman, Sayın Erkan Türe'ye Üniversitemizin yayınlarını hediye ederken, Uluslararası Saraybosna Üniversitesi (IUS) Rektörü Sn. Erkan Türe de Rektörümüze Saraybosna kapılarını Üniversitemize açan bir hediye takdim etti.