Uluslararası “Afrika'da İslamiyet” Sempozyumumuz Sona Erdi

25.04.2017

İslâmî İlimler Araştırma Vakfı (İSAV), İstanbul Medeniyet Üniversitesi ve Afrika Araştırmacıları Derneği (AFAM)’nin birlikte düzenledikleri “Afrika’da İslamiyet: Dünü, Bugünü, Yarını” başlıklı uluslararası sempozyum 22-23 Nisan 2017 tarihlerinde Topkapı Eresin Otel’de başarıyla gerçekleştirildi.

Afrika’da İslam’ın yayılışı, Osmanlı Devleti ile 400 yıl süren yakın münasebetleri, halen tüm İslam dünyasının Asya’dan sonra en kalabalık Müslüman nüfusunu barındıran kıta olması dolayısıyla gelecekte oynayacağı rol gibi konular, bu sempozyum vesilesiyle Afrika’nın farklı ülkelerinden gelen bilim insanları tarafından derinlemesine ele alındı.

Sempozyumda 2 gün boyunca 10 oturumda toplam 36 tebliğ Türkçe, Arapça ve İngilizce olarak sunuldu. Sempozyumun ilk açılış konuşmasını Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanımız ve Sempozyum Tertip Heyeti Başkanı olan Prof. Dr. Ahmet Kavas yaparken, Prof. Dr. Salih Tuğ’un başkanlık ettiği açılış oturumuna İSAV Başkanı Prof. Dr. Ali Özek, Rektörümüz Prof. Dr. M. İhsan Karaman ve Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez’i temsilen Doç. Dr. Enver Arpa katıldı.

Toplantının açılışında konuşan İSAV Başkanı Prof. Dr. Ali Özek, vakıf olarak 47 yıldır ilmi toplantılar yaptıklarını belirterek, milletlerarası ilmi bir toplantı tertip etmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Özek, İslam'ın Afrika'ya Medine'den önce ulaştığını, kıtadaki ilmi geleneğin İslamiyet'in yayılmasında etkili olduğunu söyledi.

Rektörümüz Prof. Dr. Karaman ise konuşmasında, sağlık yardımları için pek çok kez ziyaret ederek tanıma fırsatı bulduğu Afrika hakkında böyle önemli bir sempozyumu düzenlemekten dolayı büyük bir memnuniyet duyduğunu dile getirdi. Tüm dünyada olduğu gibi Afrika’ya da İslam’ın girişi ve yayılışının ilmi yayarak ve gönülleri kazanarak gerçekleştiğini ve bunun İslam geleneğinin ayırıcı özelliği olduğunu vurgulayan Rektörümüz, buna karşılık 18. yüzyılda sömürgeciler tarafından keşfedildiğinden bu yana Afrika’da İslamiyet ve insaniyetin büyük bir kayba uğradığını belirtti. Sömürgecilerin buradaki insanlık dışı faaliyetlerine örnek olarak Belçika’nın 19. yüzyılda kauçuk çıkarmak uğruna Kongo’da 15 milyon insanı katledişini veren Rektörümüz Prof. Dr. Karaman, konuşmasında ayrıca yaklaşık 700 milyon Müslüman'ın yaşadığı Afrika kıtasındaki misyonerlik faaliyetlerine dikkati çekerek, "1800'lerin başında Hristiyan nüfus yaklaşık yüzde 7'ye tekabül ederken bugün bu rakam yüzde 50'yi geçmiş durumdadır. Mesela Afrika'nın en önemli ülkelerinden biri olan Nijer'in BM'deki kayıtlı ismi, Fransız Nijer Cumhuriyeti'dir. Nijer'in milli marşı Fransızcadır." şeklinde konuştu.

“Müslümanlar 18. yüzyıldan sonra Afrika sahasından çekildi ve emperyalistlerin girişiyle birlikte burada önce şiddet, sonra da misyonerlik güç kazandı… Maalesef Afrika’yı çok uzun zaman ihmal ettik.” diyen Prof. Dr. M. İhsan Karaman, bu ilmi toplantılardan çıkacak neticelerin Afrika’nın İslam’la yeniden müşerref olmasına vesile olmasını temenni etti.

Açılış konferansında ilk tebliği sunan Senegalli Prof. Dr. Khadim Mbacke ise, Afrika'daki tasavvufi yapıların aynı zamanda iktisadi ve siyasi rolleri olduğunu kaydederek, bugün Afrika'da İslami ilim geleneğinin zayıflatıldığını, İslam'ın tehdit altında olduğunu aktardı.

Katılımcıların çoğunluğunu Afrikalı akademisyenler ve Müslüman toplum temsilcilerinin oluşturduğu sempozyum, ülkemizde Afrika’ya ilgi duyan akademisyenler ve Türkiye’de okuyan Afrikalı lisans ve lisansüstü öğrenciler tarafından yoğun ilgiyle takip edildi.

Uluslararası “Afrika’da İslamiyet: Dünü, Bugünü, Yarını” Sempozyumu’nun sonuç bildirgesine buradan ulaşabilirsiniz.