Tübitak İkili İşbirliği Projesi Kapsamında Japonya Tokyo Riken Enstitüsü Ziyaret Edildi

19.11.2018

Fakültemiz Tıbbi Genetik Anabilim Dalı Başkanı Öğretim Üyemiz Doç. Dr. İbrahim AKALIN’ında araştırmacı olarak yer aldığı "Genetik İskelet Sistemi Hastalıklarının Büyük Ölçekli Genom Çalışması" başlıklı Tübitak Türkiye-Japonya İkili İşbirliği projesi kapsamında ilk yıl ziyareti 13-30 Ekim 2018 tarihlerinde Tokyo-Japonya’ya gerçekleştirildi.

Yürütücülüğünü Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Genetik Hastalıklar Bilim Dalından Prof. Dr. Nursel ELÇİOĞLU’nun yaptığı proje kapsamında gerçekleşen ziyaret süresince proje ortağı Prof. Dr. Shiro IKEGAWA tarafından RİKEN Enstitüsü İnsan Genetiği Merkezi Kemik ve Eklem Hastalıkları Araştırma Bölümünde bulunan Hücre Kültürü, Sanger Dizileme ile DNA,RNA ve PCR gibi Moleküler Laboratuvarları gezdirildi, uygulanan teknikler ve hücre tipleri gösterildi. Proje ekibinin  görgü ve deneyimlerini artırdıkları ziyarette ayrıca iskelet displazilerine yönelik genotip-fenotip karşılaştırmaları için fonksiyonel çalışmalara yönelik kullanılan ATDL5 hücre serilerini, Transferrin ve Selenit uygulamalarını, kıkırdak benzeri hücre hatları uygulamaları ile lenfosit hücrelerin kıkırdak hücrelere dönüşüm aşamalarını öğrendiklerini belirttiler.

Detaylı bilgi için buraya tıklayınız.