Mezuniyet Törenimizin Haklı Gururunu Yaşadık

06.07.2018

Üniversitemiz 4 Temmuz 2018 Çarşamba akşamı gerçekleştirilen törenle ikinci mezunlarını verdi. Kültür ve Turizm Bakanımız Prof. Dr. Numan Kurtulmuş ve İstanbul Valimiz Sayın Vasip Şahin’in de katıldığı törende Edebiyat ve Siyasal Bilgiler Fakültelerimizin Felsefe, Tarih, Türk Dili ve Edebiyatı ile İktisat ve Uluslararası ilişkiler bölümlerinden 156 öğrencimiz mezun oldu.

Üniversitemizin farklı birimlerinin koordineli şekilde çalışarak düzenlenmesini sağladığı etkinlik kimi zaman coşkulu kimi zamansa duygusal anlara sahne oldu.

Rektörümüz Prof. Dr. M. İhsan Karaman yaptığı konuşmada, “Bugün sevinçli ve heyecanlıyız, çünkü 2010 senesinde açılan genç üniversitemizde, iftiharla, ikinci mezuniyet törenimizi gerçekleştiriyoruz. Şu an karşımda oturan ve kendilerini “Medeniyetliler” olarak hayata uğurlayacağımız mezunlarımız; Siyasal Bilgiler Fakültemizin İktisat ve Uluslararası İlişkiler, Edebiyat Fakültemizin Türk Dili ve Edebiyatı, Tarih ve Felsefe bölümlerini bitiren 156 mezunumuzdan oluşuyor. Bugün onlar için olduğu kadar, bizim için de çok önemli bir gün. Üniversitemiz İstanbul’daki en genç devlet üniversitelerinden biri olarak kendisine kısa zamanda ciddi, entelektüel ve saygın bir yer edinmiş, yaptığı güzel ve enerjik başlangıçla uzun bir koşu gerektiren bilimsel etkinlik ve itibar yarışında tüm paydaşlarına umut vermiştir. İstanbul’un en kolay ulaşıma sahip, en stratejik yerlerinden birisinde konuşlanmış merkezi yerleşkesi ve her geçen gün zenginleştirdiği beşeri sermayesi ile üniversitemiz inanıyoruz ki kısa zamanda Yeni Türkiye’nin ilim ve irfan merkezlerinden birisi olacaktır.” dedi.

“Biz, bilgi ve beceriyi “değerlerle birlikte” özümsemiş, analiz ve sentez yapma yetkinliğini haiz, fikri hür, vicdanı salim ve hissi selim yeteneklerin, önce ortaya çıkartılıp sonra inkişaf etmelerinin sağlanmasını, bir diğer ifade ile velut bir muhit ve ortam oluşturulmasını üniversitemizin en temel işlevi olarak görüyoruz.”

Konuşmasına devam eden Rektörümüz, “Kuşkusuz henüz yolun çok başındayız. 10 fakülte, 4 enstitü, 2 yüksekokul ve 6 ayrı yerleşkede, 41 lisans, 50 yüksek lisans ve 12 doktora programı ile eğitim ve öğretime devam ediyoruz. 6000’i aşan lisans ve lisansüstü öğrencimize 690 akademik personel ve 165 idari personelle hizmet veriyoruz. Kalıcı binalarımızın planlamalarını ve mimari projeleri ikmal ettik. İlk binamızı, Merkezi Araştırma Laboratuvarı olarak çok yakında açacağız. 20 bin metrekareden büyük kapalı alanı içeren ve birçok disiplini içerisinde barındıran Laboratuvarımızda, gerek temel tıp bilimleri ve gerek fen ve mühendislik alanlarının çok değişik branşları bir arada çalışabilecek. Merkezi laboratuvarımızın yanında 25 bin metrekarelik kapalı alana inşa edilecek kütüphanemiz ile ilgili yer teslimi yapıldı. Pek yakında kütüphane inşaatımız başlıyor.  24 saat açık olmasını planladığımız ve en az 1 milyon kitap ile hayata geçireceğimiz kütüphanemiz mimari tasarımı ve işlevselliği ile bizi ciddi anlamda heyecanlandırmaktadır.  Son söz, Kerim Kitabımızın ifadesiyle, Hz. Musa’nın Rabbine yaptığı dua olsun ve bizler de hem kendimiz hem tüm mezunlarımız için amin diyelim: “Rabbişrahli sadri, ve yessirli emri, vahlul ukdeten min lisani, yefkahu kavli…”   “Ey Rabbim! Gönlüme ferahlık ver, işlerimi kolay kıl, dilimdeki düğümü çöz de sözlerimi anlasınlar” duasıyla sözlerini sonlandırdı.

Törenimizde bir konuşma gerçekleştiren Kültür ve Turizm Bakanımız Numan Kurtulmuş yaptığı konuşmada; “İstanbul’da yaşamış olmak başlı başına bir diploma sahibi olmak, dünyanın hiçbir üniversitesinde verilmemiş olan bir diplomaya sahip olmak demektir.” dedi. İstanbul Medeniyet Üniversitesi çatısı altında büyük bir medeniyetin izlerini sürerken, aynı zamanda büyük bir tahayyül dünyası oluşturmak ve bunu bir tasavvura dönüştürmek gibi bir sorumluluğa da sahip olunduğunu ifade eden Bakan Numan Kurtulmuş konuşmasına şöyle devam etti: “Aldığımız diplomalar kuru kuruya herhangi bir kitaptan elde edeceğimiz bilgiler, sınavlar sonucu aldığımız notlardan ibaret bir başarıyı yansıtmıyor. Bu diplomalar aynı zamanda büyük bir hayal dünyasını, zengin bir muhayyileyi ve ondan kaynaklanan büyük bir tasavvur dünyasını, yani hayallerini surete dönüştürebilme becerisini ortaya koyabilmemizi ifade ediyor. İstanbul ise bunun örneği olan bir şehir. Tarihi yarımadadaki o ahengi, o muhteşem uyumu ortaya koyan şey sadece mimari deha değildir, mimari bilgi ise hiç değildir. Bir tahayyül dünyası zenginliği ve o tahayyül dünyasının ortaya koymuş olduğu zenginlikten yansıyan bir dışa vurum, onun surete dönmesi, onun bir büyük medeniyet olarak şekillenmesi, bir şiirde, sanatta, mimaride, estetikte, aynı zamanda insanların zihinlerinde ve içlerinde oluşan bu tahayyülün dışa yansımasından ibarettir.”

2017-2018 Eğitim Öğretim yılı mezuniyet törenimizde dereceye giren öğrencilerimiz ve bölümleri ise şöyle;

Adı-Soyadı

Bölüm