İstanbul Medeniyet Üniversitesi Senato Bildirisi

14.12.2017

Senatomuz 13.12.2017 Çarşamba günü yaptığı oturumda Kudüs ile ilgili aşağıdaki bildiriyi oy birliği ile kabul etti.

Kudüs İnsanlığın Kırmızı Çizgisidir

ABD Başkanlığı, 6 Aralık 2017 tarihinde yürürlüğe koyduğu bir kararla Kudüs'ü, İsrail'in başkenti olarak tanıdığını ve Telaviv’deki büyükelçiliğini Kudüs’e taşıyacağını açıkladı. Meşruiyeti tartışmalı bir işgal devletinin 1980’de ilan ettiği ve Birleşmiş Milletler’in kınayarak tanımadığı meşum bir kararın devamı niteliğindeki bu açıklama, hem sahipleri hem de bölge adına talihsiz ve yersiz bir adım olmuştur.

Uluslararası hukuk ve insanlık vicdanı ile telif edilemeyecek bu tek yanlı karar, ecdadımızın tabiriyle Kudüs’ü- Şerif’i, işgalci bir devletin sözde başkenti olarak bütün dünyaya dayatmaktadır. Bölge dengeleri, diplomasi ve uluslararası toplumun karşılıklı saygıya dayanan teamülleri ile telif edilemeyecek bu talihsiz girişim aslında bir dayatmanın da ötesinde yeterince gergin bir coğrafyayı daha da gerecek bir tür meydan okumadır.

Asırlardır insanlık için bir barış yurdu olan kutsal şehir Kudüs’ün bölgede sistematik terörle ayakta kalmaya çalışan işgalci İsrail’e bir oldubitti ile peşkeş çekilmeye çalışılması asla kabul edilemez. Kudüs; barış, selamet ve gelecek açısından insanlığın kırmızı çizgisidir. Kudüs esenliğe kavuşmadan ne bölgenin ne de dünyanın esenliğe kavuşması beklenebilir.

İstanbul Medeniyet Üniversitesi Senatosu olarak bizler; Kudüs’ün, meşruiyeti tartışmalı bir devletin başkenti olarak ilan edilmesine yönelik tek yanlı kararı kınıyoruz. Bölgede kalıcı bir barışın tesis edilebilmesi için gereken adil çözüm mazlum Filistin halkının yok sayılan itibar ve hukukunun iadesi ile başlayacaktır. Bu inancımızla bölge üzerine hesap yapan bütün aktörleri ateşle oynamamaya ve sorumlu davranmaya davet ediyoruz.