3 Aralık Dünya Engelliler Günü

29.11.2017

3 Aralık, Birleşmiş Milletler tarafından 1992 yılında alınan kararla engellilerin topluma kazandırılması ve insan haklarının tam ve eşit ölçüde sağlanması amacıyla ‘Uluslararası Engelliler Günü’ olarak ilan edilmiştir. Dünya nüfusunun yaklaşık %15’i engelli bireylerden oluşmaktadır. Bu oran, tüm dünyada yaklaşık 1 milyar engelli birey olduğunu göstermektedir. Nüfusun yaşlanması ve kronik hastalıkların artmasıyla engelli sayısı giderek artmaktadır. Engelli bireylerin önemli bir kısmının bedensel bir engeli bulunmaktadır. Engellilerin bağımsız yaşayabilmeleri ve yaşamın tüm alanlarına etkin katılımları bir haktır  Bu bağlamda, tüm dünyada 3 Aralık tarihinde engelli bireylerin hakları konusunda farkındalık yaratmak ve bu hakların elde edilmesine engel olan unsurların ortadan kaldırılması için gerekli önlemlerin alınması amacıyla çeşitli etkinlikler geçekleştirilmektedir.

İstanbul Medeniyet Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Özel Eğitim Bölümü olarak, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü vesileyle, engelli bireylerin hayatın tüm alanlarına eşit katılımının bir hak olarak görüldüğü, engelli bireyler ve yakınlarının yaşam kalitelerini yükseltecek önlemlerin artırıldığı ve engellerin ortadan kaldırıldığı günler dileriz.

İstanbul Medeniyet Üniversitesi

Eğitim Bilimleri Fakültesi, Özel Eğitim Bölümü